Beleggen in fondsen, de kans is groot dat je dat al doet. Veel mensen hebben het niet eens door, omdat het niet om een directe belegging gaat, maar via pensioengeld bijvoorbeeld. Beleggingsfondsen zijn ideaal voor mensen die willen beleggen, maar er weinig over weten en geen tijd hebben. Deze mensen kunnen beleggen in fondsen, zonder dat daar een moeilijke studie voor gevolgd hoeft te worden. Er zijn een aantal financiƫle instellingen die fondsen hebben opgezet. Als particulier kun je in deze fondsen beleggen. Via welke financiƫle instellingen kan dat? Denk bijvoorbeeld aan SNS, Ohra, ABN Amro en Robeco. De fondsen waarin je kunt beleggen worden allemaal beheer door een zogenaamde fondsmanager. Daarnaast is er een team van mensen actief die bezig zijn met de presentatie van de fondsen.
investeren-in-fondsen

Beleggen in fondsen, welke zijn er?

Er zijn nogal wat fondsen waarin je kunt beleggen. Bekende zijn aandelen fondsen, index fondsen en obligatie fondsen. Daarnaast kun je ook beleggen in het Click fonds, Emerging Markets fonds en Commodities fonds bijvoorbeeld. Misschien vraag je je af in welk fonds je het beste kunt beleggen. Dat is een hele moeilijke vraag, want een fonds dat het nu goed doet kan het over een jaar een stuk slechter doen natuurlijk. Voordat je in een fonds gaat beleggen is het belangrijk om uit te zoeken welke fondsen het goed doen. Dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het is beter dan zomaar beleggen in fondsen. Daarnaast kan het ook geen kwaad om de website Morningstar.nl te raadplegen. Op deze website krijgen de fondsen een waardering. De fondsen worden onder de loep genomen en krijgen vervolgens een beoordeling. Je kunt blind op deze beoordeling vertrouwen, maar het kan ook geen kwaad om zelf te onderzoek te doen natuurlijk.

De voor- en nadelen van beleggen in fondsen

Beleggen in fondsen heeft een groot voordeel. Je hoeft namelijk niet zelf te beleggen. Er is altijd een team van mensen dat de beleggingen die gedaan zijn monitort. Dit team houdt de veranderingen in de markt nauwlettend in de gaten en kan hierop inspelen. Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen. Zo is er vaak sprake van tal van verschillende aandelen in een fonds. Door de grote verscheidenheid van aandelen is het lastig om ze allemaal, onafhankelijk van elkaar in de gaten te houden. Verder is het zo dat een beleggingsfonds bijna altijd bestaat uit aandelen van verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed, aandelen, valuta en obligaties. Dit zorgt ervoor dat het onderscheidend vermogen erg klein is. De verwachting is dat het gemiddelde voor een positief redenerend zorgt, maar dit natuurlijk niet altijd het geval. Niemand kan in de toekomst kijken en niemand weet wat er met bepaalde aandelen gaat gebeuren. Gaan ze stijgen of juist dalen? Beleggen in fondsen blijft dus risicovol. Als je toch met beleggen in fondsen aan de slag gaat wensen wij je heel veel succes toe!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Beurscompetitie